Friday, March 18, 2022

Hur man använder citat i uppsats

Hur man använder citat i uppsats



Läs mer Beroende på dina mål kan du utbilda, inspirera, underhålla eller skrämma din publik. Lämna alla dina citat för huvuddelen och kanske en att använda i avslutningen. Om du till exempel använder exemplet ovan, skulle du INTE behöva en ellips i någon av dessa situationer:. Se till att citatet är något du kan analysera. Den skrevs i en tid då kvinnor saknade många rättigheter.





Förstå strukturen av ett citat i en uppsats



Den här sidan presenteras av OWL vid Purdue University. När du skriver ut den här sidan måste du inkludera hela det juridiska meddelandet. Alla rättigheter förbehållna. Detta material får inte publiceras, reproduceras, sändas, skrivas om eller omdistribueras utan tillstånd. Användning av denna webbplats innebär att du accepterar våra villkor för rättvis användning. Den primära funktionen för citattecken är att sätta igång och representera exakt språk, antingen talat eller skrivet som har kommit från någon annan. Citattecken används också för att beteckna talhandlingar i skönlitteratur och ibland poesi.


Eftersom du oftast kommer att använda dem när du arbetar med externa källor, är framgångsrik användning av citattecken ett praktiskt försvar mot oavsiktligt plagiat och en utmärkt praxis i akademisk ärlighet. Följande regler för användning av citattecken är standard i USA, även om det kan vara av intresse att användningsreglerna för denna interpunktion varierar i andra länder. Följande täcker den grundläggande användningen av citattecken. För detaljer och undantag, se de separata avsnitten i denna guide. Johnson, som arbetade på sitt område den morgonen, sa: "Det främmande rymdskeppet dök upp mitt framför mina egna ögon.


Även om Mr. Johnson har sett konstiga händelser på gården, han sa att rymdskeppet "säkert tar kakan" när det kommer till oförklarlig aktivitet. När du citerar text med stavnings- eller grammatikfel, hur man använder citat i uppsats, du bör transkribera felet exakt i din egen text. Sätt dock också in termen sic i kursiv stil direkt efter misstaget och skriv in den inom parentes. Sic kommer från latinet och översätts till "sådan", "så" eller "bara som det. Johnson säger om upplevelsen, "Det har fått mig att ompröva existensen av utomjordingar [sic].


Indirekta citat är inte exakta formuleringar utan snarare omformuleringar eller sammanfattningar av en annan persons ord. I det här fallet är det inte nödvändigt att använda citattecken. Men indirekta citat kräver fortfarande korrekta citat, och du kommer att begå plagiat om du inte gör det. Många författare kämpar med när man ska använda direkta citat kontra indirekta citat. Använd följande tips för att vägleda dig i ditt val. Använd direkta citat när källmaterialet använder ett språk som är särskilt slående eller anmärkningsvärt. Råna inte sådana hur man använder citat i uppsats av sin makt genom att ändra den.


Använd ett indirekt citat eller parafras när du bara behöver sammanfatta viktiga händelser eller detaljer i texten. Använd direkt hur man använder citat i uppsats när författaren du citerar har myntat ett uttryck som är unikt för hennes eller hans forskning och som är relevant i din egen artikel. När ska användas hur man använder citat i uppsats citat kontra indirekta citat är i slutändan ett val du kommer att lära dig en känsla för med erfarenhet. Försök dock alltid att ha en känsla för varför du har valt ditt citat. Med andra ord, hur man använder citat i uppsats, Sätt aldrig citattecken i ditt papper bara för att din lärare säger: "Du måste använda citattecken. Hitta information För Hitta information För akademiker Antagning Aktuella studenter Friidrott Om Karriärer Blivande studenter Forskning och partnerskap Snabblänkar Ansök Nyheter President Butiksbesök Ge akut.


Purdue Online Writing Lab College of Liberal Arts. Writing Lab Purdue OWL Research Kontakt Webbkarta. Allmänt skrivande Skiljetecken citattecken. Välkommen till Purdue OWL Den här sidan presenteras av OWL vid Purdue University. Sammanfattning av hur man använder citattecken: En sammanfattning av de allmänna reglerna för när och var man ska använda citattecken. Johnson, en lokal bonde, rapporterade i går kväll att han såg ett främmande rymdskepp på sin egen fastighet. Martin Luther King Jr. trodde att slutet på slaveriet var viktigt och ett stort hopp för miljontals slavar som gjorde fruktansvärt fel.


sade om Emancipation Proclamation, "Detta betydelsefulla dekret kom som en stor ledstjärna för hopp för miljontals negerslavar som hade blivit svedda i lågorna av vissnande orättvisa.





bra ämnen för en berättande uppsats



Essäcitat som börjar meningar eller avslutar stycken får dig att framstå som passiv. Om du använder ett citat i en uppsats för att starta en mening eller avsluta ett stycke, tror din lärare automatiskt att ditt citat ersätter analys, snarare än att stödja det. Du bör istället börja meningen som innehåller citatet med din egen skrift. Detta gör att det verkar som att du har en aktiv röst. Dessa exempel är dåliga exempel på att använda citattecken:. Undvik citat som startar meningar Teoretikern Louis Malaguzzi var grundaren av Reggio Emilia Approach to Education. Lek är bättre än att lära sig genom att repetera övningar eller läsa.


Lek är bra för alla barn. Undvik citat som avslutar stycken innan Judith Butlers kön ansågs vara ett binärt kopplat till sex. Män var maskulina och kvinnor var feminina. Butler kom på den här nya idén att kön bara är något som samhället har hittat på över tid. Båda dessa citat är från uppsatser som delades med mig av kollegor. Mina kollegor markerade dessa elever för dessa citat eftersom citaten:. Istället pratade citaten för eleverna. Det finns några enkla strategier att använda för att få det att verka som att du aktivt diskuterar och analyserar citat. Exempel 1: Börja citat meningar med en aktiv röst Teoretikern Louis Malaguzzi var grundaren av Reggio Emilia Approach to Education. Enligt Malaguzzi, sid.


Leken är viktig för att barn ska utvecklas. Här ändrades meningen med citatet så att eleven får en aktiv röst. De börjar meningen med: Enligt Malaguzzi... På liknande sätt kan vi i det andra exemplet också infoga en aktiv röst genom att se till att vår citatmening inte börjar med ett citat:. Hur man startar meningar som innehåller citat med en aktiv röst. Tidigare sa jag att en viktig anledning till att använda citat i uppsatser är att du kan analysera dem. Citat ska finnas där för att analyseras, inte för att göra analysen.


Exempel: Ett citat som är för långt Barn som växer upp i fattigdom slutar ofta med att bli fattiga som vuxna. Den här eleven har inkluderat fakta, siffror, citat och nyckeldetaljer i citatet. I huvudsak har den här studenten varit lat. De misslyckades med att parafrasera. Istället kunde den här eleven ha valt den mest slående frasen från citatet och behållit den. Sedan bör resten parafraseras. Exempel: Omskrivning av långa citat Barn som växer upp i fattigdom slutar ofta med att bli fattiga som vuxna. I sin analys har Mistry et al. För Mistry et al. Ge ett kort citat i din uppsats och visa sedan att du förstår den med omgivande förklaring och analys. Nästan varje referensformat kräver att du inkluderar ett sidnummer i ditt citat.


Detta inkluderar de tre vanligaste referensformaten: Harvard, APA och MLA. Alla kräver att du tillhandahåller sidnummer med offerter. Att inkludera ett sidnummer i ditt citat gör en enorm skillnad när en markör försöker bestämma hur högt ditt betyg ska vara. Dessa små redigeringspunkter kan betyda skillnaden mellan att placera sig först i klassen och trea. Av någon anledning älskar eleverna att använda kursiv stil för citat. Detta är fel i absolut alla större referensformat, men det händer hela tiden. Det ser slarvigt ut och lärarna märker det. Eftersom det centrala temat i den övergripande texten där citatet framträder är att fly samhällets civiliserande effekt.


Min poäng här är att du måste fokusera på huvudtemat i texten där citatet framträder: handlar det om rasism, att undvika det civiliserade samhällets prylar, eller kanske ett tema om kärlek, krig, passion eller något helt annat? Tills du klättrar in i hans hud och går runt i den. Detta citat är från Atticus Finch i To Kill a Mockingbird. Så när du diskuterar ett citat från den här boken kan du förklara att citatet är i sammanhanget av en bredare social diskussion om ras och rasism i en nation vars historia har varit djupt besvärad av rasistiska orättvisor sedan dess ursprung.


Genom att göra detta kommer du att kunna förstå citatet mycket mer effektivt,. Ändå älskar han henne inte för hennes efternamn, men trots det: han ser fortfarande sötman i henne. Hur en offert tas emot och förstås har mycket att göra med personen som gjorde offerten från början. Så undersök historien om personen som gjorde citatet. Dumbledore-citat kommer automatiskt att förstås som kloka, kontemplativa uttalanden eftersom Dumbledore är en klok och kontemplativ man! På liknande sätt tolkas ofta citat från gycklare i Shakespeariska pjäser som pärlor av sanning och visdom eftersom gycklare var några av de få människor i mellersta England som var högt för att säga sina åsikter bland kungar.


Vad gör det här citatet så kraftfullt? Tja, det skulle vara ett kraftfullt citat eftersom påven ses av katoliker som någon som är väldigt nära gud och därför bör det han säger lyssna mycket noga på. Genom att förklara historien om personen som gjorde citatet kan vi förstå citatet djupare. Tycker du att de två föregående punkterna var för svåra? Inga problem. Detta är ett mycket kraftfullt sätt att gräva djupt i din kontextualisering av citatet. Förklara vem, var, när och varför om citatet. Detta citat kommer från USA:s självständighetsförklaring. Vilket sammanhang kan vi ta från detta berömda citat? Citat har ofta flera omtvistade tolkningar. Om ditt citat kan tolkas på olika sätt, måste du undersöka de olika sätt som det tolkas på.


Detta citat kommer från Ilhan Omar, en demokratisk kongressledamot. Hon gjorde detta citat för att belysa den judiska lobbyns inflytande på republikanska politiker. Detta citat hade mycket omtvistade betydelser: för den politiska vänstern belyste det faktumet att pengar är ett mörkt inflytande på politiken i Washington. Om du skulle välja detta citat måste du givetvis presentera båda perspektiven på citatet. Kanske av 5 personer du hittar online, 4 ser det på ett sätt och 1 ser det på ett annat. Naturligtvis kanske detta inte är relevant för alla: vissa citat har en mycket tydlig central betydelse! Kom ihåg när jag sa att du ska kolla med din lärare om du kan använda första person i din uppsats? Tja, om du kan använda första person i din uppsats rekommenderar jag att du i det här steget pratar om vad citatet betyder för dig.


Frågor du kan diskutera inkluderar:. Om du skriver en uppsats som inte involverar förstapersonsspråk rekommenderar jag att du istället diskuterar citatets bredare relevans för det breda samhället idag. Medan det en gång var orättvisa i Nazityskland, kan denna orättvisa idag vara på arenan för terrorism eller islamofobi. Uppsatser om citat är svåra. Förhoppningsvis har dessa strategier gett dig något att tänka på när du diskuterar ditt citat. Tänk på dessa fem nyckelpunkter när du försöker tänka på saker att skriva om:. Navigera gärna till varje punkt, eller scrolla bara igenom hela inlägget: Välj citatet klokt.

No comments:

Post a Comment